Vacancy

Enkhuizen, The Netherlands (Fulltime)

Process Specialist Seed Treatment

Gerard Bakker
Supervisor Processing
Processing

 

Techniek draagt bij aan de beste zaden

Combineer jij biologie met techniek? Neem jij graag verantwoording en lijkt het je daarbij een uitdaging om het aanspreekpunt van een team te zijn? Dan is onze vacature voor Process Specialist wat voor jou!

In deze functie zet je jouw kennis van techniek en machines in om de kwaliteit van groentezaad te verbeteren en verspreiding van ziekten te voorkomen.

Wat ga je doen als Process Specialist Seed Treatment?

Als Process Specialist Seed Treatment ga je werken aan de optimalisatie, ontwikkeling en implementatie van nieuwe en bestaande machines en/of installaties. Door middel van de juiste technieken en recepten wordt het zaad behandeld teneinde de kwaliteit van het zaad te verbeteren. Als 1e aanspreekpunt van een team van 3 collega's vervul jij een belangrijke taak als coöordinator en vraagbaak bij vragen over de uitvoering van zaadkwaliteit- en zaadbehandelingstechnieken. Jij voorziet je collega's van het juiste advies en motiveert ze om zich verder te ontwikkelen. Je werkt nauw samen met de afdeling Seed Technology Research bij het opzetten van zaadbehandelingsprotocollen. Als het gaat om softwarematige aanpassingen of de implementatie van een nieuwe techniek bij een machine, jouw visie is de schakel hierin. Hierbij speelt ARBO- en veiligheid een steeds belangrijkere rol. Jouw bijdrage is dat iedereen binnen de afdeling de veiligheidsregels zo optimaal mogelijk naleeft.

De afdeling

Bij Enza Zaden zorgt de afdeling Processing voor een optimale zaadkwaliteit. Jouw afdeling Seed Treatment zorgt ervoor dat het zaad volgens protocollen preventief of op aanvraag wordt behandeld. Dit gebeurt in opdracht van de afdeling Supply Chain. Naast de afdeling Seed Technology Research werk je nauw samen met de Process Engineer en rapporteer je aan de Supervisor Processing.

Je taken zijn:

 • Je fungeert als aanspreekpunt en initiator en haalt energie uit het aansturen van de afdeling;
 • Je bent verantwoordelijk voor de implementatie en overdracht van nieuwe of bestaande machines, technieken of recepten op de afdeling;
 • Je werkt mee met je team en werkt daarnaast nauw samen met de Process Engineer en Onderzoekers bij het verrichten van proeven;
 • Je geeft (technisch) advies over uit te voeren processtappen bij nabehandeling van de diverse zaden;
 • Je bent verantwoordelijk voor de controle van de kwaliteit en het beheren en updaten van protocollen in het Quality Management System;
 • Je neemt deel aan verschillende projecten in verschillende teamverbanden namens de afdeling;
 • Je bent verantwoordelijk voor de veiligheid op de afdeling en houdt rekening met de ARBO-veiligheidsregels.

Jouw kracht

Wij zoeken een hbo'er met een technische opleiding en interesse in biologie en/of chemie, of een hbo'er met een Biologie-diploma met aantoonbare technische interesse en handigheid. Je werkt graag met apparaten, bent goed in softwarematige dataverwerking, en kan softwarematige aanpassingen in zaadbehandelingsapparatuur zo nodig zelf aanpassen. Je vindt het leuk om in toegepaste onderzoek te participeren. Verder vind je het een uitdaging om onderzoeksresultaten te vertalen naar praktische toepassingen in samenwerking met onderzoekers van Seed Technology, naar grootschalige inzet en doorontwikkelingen van processen. Je kunt goed de vertaalslag maken van complexe analyses naar duidelijke protocollen voor de proceslijnen. Je gaat zelfstandig aan de slag, maar weet ook in teamverband uitstekend te opereren. Daarnaast kun je bij drukte de rust bewaren en overzicht behouden.

Vereisten

 • Afgeronde hbo-opleiding in de richting techniek, biologie of chemie;
 • Minimaal 2 jaar relevante werkervaring in bij voorkeur een technische omgeving;
 • Ervaring met dataverwerking en het programmeren van apparatuur;
 • Projectmanagement ervaring is een pre;
 • Je hebt ervaring als leidinggevende of hebt de ambitie om leidinggevende te worden en bezit hier ook de geschikte competenties voor;
 • Je hebt een hands-on mentaliteit en bent flexibel;
 • Je werkt nauwkeurig, bent resultaatgericht en besluitvaardig;
 • Je bent analytisch en vergaart relevante kennis voor het goed laten functioneren van je afdeling.

Onze kracht

Enza Zaden is een groenteveredelingsbedrijf dat groenterassen ontwikkelt. En de zaden hiervan over de hele wereld produceert en verkoopt. Zowel voor de gangbare als biologische landbouw.

Ons doel is om mensen toegang te geven tot gezonde groente. Waar ook ter wereld. Dagelijks eten wereldwijd al meer dan 460 miljoen mensen onze groenten. We zijn dus op weg… maar er blijft voldoende werk aan de winkel! Natuurlijk kijken we verder dan het hier en nu. Ook in 2050, als er zo'n 10 miljard bewoners op onze aardbol rondlopen, willen we dat er voldoende gezonde groenten zijn om al deze monden te voeden.

Om dit te bereiken werken we met het beste wat de natuur ons biedt. En dat ondersteunen we met innovatieve technologieën. Zo maken we het veredelingsproces sneller en efficiënter. En dat is nodig, want het ontwikkelen van een nieuw groenteras duurt op dit moment nog zo'n 6 tot 10 jaar. We richten ons verder op hogere opbrengst, weerbaarheid tegen ziekten en plagen en klimaatextremen zoals hitte en droogte. En op smaak, houdbaarheid en voedingsstoffen. De resultaten? Sterke, gezonde en lekkere groenterassen die meer opleveren per m2 landbouwgrond, minder gewasbeschermingsmiddelen nodig hebben en bestand zijn tegen de veranderingen in ons klimaat. Je merkt het aan alles in ons bedrijf: duurzaamheid zit in ons DNA.

Ons hoofdkantoor in Enkhuizen is onze thuisbasis, maar we hebben collega's over de hele wereld. Enza Zaden is een onafhankelijk familiebedrijf waar zo'n 2000 medewerkers van meer dan 40 nationaliteiten verspreid over 6 continenten nauw samenwerken in internationale teams.

Interesse gewekt?

Stuur je sollicitatie naar onze HR afdeling, via onderstaande button. Meer informatie:

 • Martine Rook, Recruiter, tel: 0228-784638