HSE Specialist

Vacancy

Enkhuizen, The Netherlands (Fulltime)

HSE Specialist

Wat ga je doen?

Jij bent mede verantwoordelijk voor een actief Health Safety and Environment (HSE) beleid gericht op de gezonde en veilige arbeidsomstandigheden op de hoofdlocatie en andere vestigingen in Nederland. Je bent de spil in het proces om HSE binnen Enza Zaden naar een steeds hoger niveau te brengen, zowel op de productievloer als bij het management en directie.

Je zorgt samen met je collega HSE specialist voor up to date procedures, ontwikkelt en ondersteunt implementatie van beleid en adviseert directie en management omtrent nieuwe wetgeving. Het is een dynamische functie waarbij samenwerking en het opbouwen en onderhouden van (interne) relaties op basis van vertrouwen centraal staat. Van overleggen met het management over de opzet en de uitvoer van de Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) tot aan het beantwoorden van vragen van medewerkers over hun eigen werkplek; Mensen weten jou te vinden, maar het zit ook zeker in je karakter om proactief op de mensen af te stappen.

Je begrijpt de dynamiek van een innovatief en snel veranderende organisatie en focust op het identificeren en verlagen van HSE risico’s. Je stelt de juiste vragen en gaat te werk als specialist én ambassadeur om de standaard met betrekking tot veiligheid en goede arbeidsomstandigheden binnen Enza Zaden zo hoog mogelijk te krijgen. Je bent adviserend,  ondersteunend, controlerend en kan escaleren wanneer dit nodig is. Je rapporteert aan de Global Infrastructure Director.

Je verantwoordelijkheden zijn:
 • Samen met de verantwoordelijke managers initiëren en coördineren van de opzet en uitvoering van RI&E en Preventief Medisch Onderzoek (PMO);
 • Ondersteunen  bij het opstellen van acties en maatregelen voorkomend uit het plan van aanpak n.a.v. de RI&E en PMO en het bewaken van de voortgang;
 • Registreren en onderzoeken van ongevallen, bijna ongevallen en gevaarlijke situaties en zorgdragen voor wettelijk verplichte meldingen aan externe instanties;
 • Vertalen van nieuwe wet- en regelgeving evenals relevante ontwikkelingen, technieken naar consequenties en mogelijk praktische toepassingen voor onze organisatie;
 • Toezicht houden op de naleving van wet- en regelgeving, voorschriften en vergunningen op het gebied van HSE;
 • Analyseren, adviseren en vertalen naar praktische voorstellen rondom proces veiligheid en RI&E;
 • Continu verbeteren huidig HSE beleid, ondersteuning van management, instructie van medewerkers, etc;
 • Coördineren van de uitvoering van bedrijfshulpverlening (BHV) en preventie;
 • Het onderhouden van contacten met externe organisaties en overheden.

Jouw kracht

Als operationeel en tactisch HSE deskundige weet jij verbinding te maken met  alle lagen van de organisatie. Je zegt waar het op staat en spreekt mensen aan op hun veiligheids- en gezondheidsbewustzijn, maar wel op een coachende manier. Je bent een initiatiefnemer en zichtbaar binnen de organisatie.
Je durft kritische vragen te stellen en hebt oog voor de diverse belangen, maar ook voor de diversiteit van onze medewerkers. Verder is het een pré als je ervaring hebt opgedaan met machineveiligheid, brandveiligheid, explosie-veiligheid en het werken met gevaarlijke stoffen.
Jij staat in je kracht als je een rol kan vervullen waarbij samenwerking centraal staat en waarbij het belangrijk is dat je met overtuiging een advies kunt geven.

Kortom jij;
 • hebt minimaal een afgeronde HBO diploma, bij voorkeur richting Hogere Veiligheidskunde;
 • beschikt over minimaal 6-8 jaar relevante werkervaring; 
 • hebt sterke interesse in veiligheidsonderwerpen en verandermanagement;
 • bent flexibel en sterk in pragmatisch en procesmatig denken.

Onze kracht

Enza Zaden is een groenteveredelingsbedrijf dat groenterassen ontwikkelt. En de zaden hiervan over de hele wereld produceert en verkoopt. Zowel voor de gangbare als biologische tuinbouw. Om je goed (en zo kort mogelijk) uit te leggen wat we doen, hebben we een animatie gemaakt.

Al ruim 80 jaar werken we met het beste dat de natuur ons biedt. En dat ondersteunen we met innovatieve technologieën. Zo maken we het veredelingsproces sneller en efficiënter. En dat is nodig, want het ontwikkelen van een nieuw groenteras duurt op dit moment nog zo’n 6 tot 10 jaar. 
Het resultaat? Sterke, gezonde en lekkere groenterassen die meer opleveren per m2, minder gewasbeschermingsmiddelen nodig hebben en bestand zijn tegen het veranderende klimaat.

Onze kracht? Ruim 2000 gepassioneerde collega’s wereldwijd die dagelijks samen werken aan de groente van morgen. Met onze Enza Academy investeren we daarom continu in nieuwe kennis en vaardigheden en onder de vlag van EnzActive organiseren we verschillende sportactiviteiten om vitaal te blijven.
 

Contact

Stuur je sollicitatie naar onze HR afdeling via onderstaande button.
Meer informatie:
• Martine Rook, Recruiter, tel: 0228 – 784 638 of 06-55220474, email; m.rook-wijnker@enzazaden.nl
 

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld